Menü
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
óra
Indulás: 2009-01-04
 
Egyéb veterán háztartási gépek
Egyéb veterán háztartási gépek : Centrifugák

Centrifugák

Szilárd  2011.01.23. 17:53

Régi centrifugák A részletekért kattintson a Továbbra!


A keverőtárcsás mosógépek nélkülözhetetlen kellékei voltak anno' :-)
Sokan még ma is használják őket, az automata mosógépek mellett is, mivel így sokkal gyorsabban száradnak a ruhák, és aki szárítógépet használ, annak is takarékosabb előtte kicentrifugálni.
A Hajdúsági Iparművek 1966-ban kezdte meg a centrifugagyártást. Az első centrifugája a H.I.M. 402 volt. Különálló fékkel, így a kikapcsolás után lábbal kellett fékezni a dobot. Két féle változat ismert:
- A régebbi az úgynevezett ,,gumitéglás", melynek a motorrögzítői gumitéglák voltak, ezek nehezen szakadtak el. És a fedélkerete acéllemezből volt. Egy limitált szériánál 1967-ben rozsdamentes acélból készítették a fedélkeretet.
- Az újabb, aminek a fedélkerete és a fedele már műanyagból volt, s a motor rezgéscsillapítói már gumi függesztők voltak, ez sokkal hamarabb elszakadt, ha megöregedett a gumi...
A '70-es években jelent meg a köznyelvben ,,félautomata" centrifugaként emlegetett H.I.M. 407-es.
Nem félautomata, hanem tetőfékes. A tető lecsukása után oldotta a féket  és indította a motort. Így ennél nem fordulhatott elő az ami a 402-esnél, hogy menetközbe a gépbe nyúlhat a használója...
Készültek még HAJDU kis-centrifugák is, de azoknak se fékjük se kapcsolójuk nem volt, a legismertebb ,,asztali-centrifuga" a Német TS-66, melynek egy felfújható gumi kellett az aljára, és már lehetett is vele centrifugálni :) A tetején lévő kart a fedélre hajtva engedett a fék és indult a motor, kikapcsoláskor, csak vissza kellett fordítani a kart.

Hajdu 402 (gumitéglás):

Hajdu 402 (műanyag keretes):

Hajdu 407 (tetőfékes):

TS-66: 

 

Butterfly-Wings - Egy18 éves lány blogja; érdekes cikkekkel, videókkal, véleményekkel várja a látogatókat. ^-^    *****    Tokio Hotel FANFICTION | Tokio Hotel véleményblog | Tokio Hotel FANFICTION fordítások | Tokio Hotel Fanfiction | TH blog    *****    A karma és az asztrológia kapcsolata    *****    Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    ♫ Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! ♫ ZL Hungary ♫ ZL Magyarország ♫    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!