Menü
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
óra
Indulás: 2009-01-04
 
Javításhoz, felújításhoz segítség

Sok régi háztartási gép végzi a roncstelepen, kukákban, mert elromlik, vagy meghibásodik. De nem minden esetben nagy a hiba, sokszor egy kisebb javítás kellene, hogy a gép további 10-15 évig működjön. De sokan sajnos a könnyebb utat választják és a gépet cserélik le. Röviden leírva egy pár hiba, amiket akár házilag is, nem nagy összegekből el lehet hárítani. S, mivel az oldal már régi mosógépekkel is foglalkozik, így azokhoz is egy pár javítási tanács.

PORSZÍVÓ

A gép recseg, ropog, darálós hangja van:

 

Ilyenkor a motor forgórészének a nyakcsapágyait kell cserélni, azok koptak el. Viszont ha egy gépbe újkorától papírzsákot tesznek a szövet zsákba, a csapágyak is tovább bírják, mivel a szövetzsákon átszivárgó finom porszemcsék koptatják el a csapágyakat az idők során. A gép szétszedése után, a régebbi gépeknél a hátsó fedél leszerelése után a motor kiemelhető a palástból. A motor alján, a turbinaház, a turbinafedél leszedésével a forgórész tengelyén lévő csavar kioldása, aztán a szélkerekek levétele, viszont nem árt megjegyezni milyen sorrendbe voltak felszerelve, mivel összerakáskor ugyanúgy kell visszaszerelni majd, célszerű levételkor az aztalra fordítva letenni őket, így a legkönnyebb visszaszerelni a szélkerekeket és a különböző távtartókat, melyeknek szintén nagyon fontos a helye. Ha a motorról már le van szerelve a turbina és  a turbinafedél, akkor a motorok általában 2 vagy 4db csavar oldása után két részre bonthatóak, így emelhető ki a vasmagból a forgórész a csapágyakkal. A legcélszerűbben egy kisebb csapágylehúzóval lehet a csapágyakat eltávolítani a forgórészről, ütögetni, nem szabad mivel a forgórész sérülhet! A szakszervizek nagy részében minimális pénzért lehúzzák a csapágyakat megfelelő eszközökkel, nem éri meg házilag tönkretenni a forgórészt! Az új csapágy megvételekor a régit tanácsos magunkkal vinni, így biztosan a jó méretűeket vesszük meg. Célszerű mindkét oldalon zárt csapágyakat beszerezni, így nem is kell külön bezsírozni és a zsír nem folyhat ki belőle. Az új csapágyak visszaszerelése elég egyszerű, a forgórészre egy fa tárggyal finoman ráütögetni a tengelyre ütközésig, aztán a forgórészt visszahelyezni a vasmagba, a motort a 2 vagy 4db csavarral összeszerelni, és a megfelelő sorrendbe visszaszerelni a szélkerekeket és a távtartókat, megszorítani a forgórész tengelye végén lévő csavart és vissza pattintani a turbinafedelet. Majd a motort visszaszerelni a készülékházba, s a gép bekapcsolása után már hallható lesz, hogy sokkal szebb, és csendesebb a hangja.

A gép menetközben sokszor, majd végleg megáll:

A motor szénkeféi koptak el, bár ehhez a meghibásodáshoz elég sok üzemórát kell teljesíteniük a gépeknek. A motort ugyanúgy kiszerelni a készülékházból, majd a motor felső (keskenyebb) részén található, rugós szénkeféket kell újakra cserélni. Általában egy műanyag kupak, vagy műanyag anya tartja a helyén, melynek eltávolítása, kicsavarása után a rugó egyszerűen kinyomódik, azt hátrafele (kifele) húzva maga a szénkefe is (már ami még maradt belőle) kijön, a boltban általában lehet pontosan a régivel megegyező méretűeket kapni, de ha mégse, akkor inkább picivel nagyobbat kell beszerezni, mivel abból még mindig le lehet reszelni, hogy passzoljon, de viszont, ha kisebb és lötyög a helyén, akkor a motort károsítja, tönkre is teheti! Az új kefe beszerzése és helyre illesztése után a motort vissza lehet szerelni a a készülékházba, s, a gépet letesztelni.

A bekapcsolt gép körül bekapcsolt TV szemcsés képet ad.

A gépben a zavarszűrő kondenzátor hibásodott meg. A cseréjéhez a motort ki kell szerelni a készülékből, s, az általában az oldalán rögzített zavarszűrőt kell a helyélről kipattintani vagy lecsavarozni, majd a csatlakozóit leforrasztani a motorról. A szaküzletekben, sok féle kondenzátor kapható, az a fontos, hogy ugyanannyi mikrofarados legyen mint a régi, lehetséges, hogy a mérete és az alakja esetleg eltért az eredetitől, de ha a műszaki adatai megegyeznek akkor jó bele. A kivezetések száma is fontos, hogy megegyező számú legyen. Az új beszerzése után a kivezetéseit vissza kell forrasztani a motoron lévő vezetékekbe, lényeges, hogy melyik kivezetés hova kapcsolódik! Célszerű a régit mintaként használni, s, akkor nem lesz tévesztés a visszaforrasztásnál. Ha az alakja és mérete is más, s, nem helyezhető a régi helyére, akkor  magához a motorhoz kell erősíteni szigetelőszalaggal. Fontos, hogy a motorház és a zavarszűrő közé vékony szivacsréteget kell helyezni, szigetelés és a kondenzátor túlmelegedése elkerülése végett! A motort visszahelyezni a gépbe, s kipróbálni.

A gép működés közben lelassul, csak zúg, füstöl és kellemetlen szaga van:

Ilyenkor sajnos a motor valamely tekercse égett le, zárlatos lett. Ez a hiba is javítható, a motor újratekercselésével, viszont azt már csak szakember tudja elvégezni és ez nem túl gazdaságos. Jelentősebb pénzbe kerül egy tekercs javítása. Ilyen probléma általában akkor következik be, ha a géppel folyadékot szívatnak, vagy túl sokáig használják, s a motor túlmelegszik, majd a tekercsekbe lévő impregnáló lakk megolvad és a tekercs szálai között rövidzárlat jön létre. Általában a kellemetlen szag és a füst is a lakkból ered.

MOSÓGÉP (régi HAJDU automaták)

A mosógép centrifugálás alatt erősen mozog.

Ez nem rendellenesség, mivel a gép külső lengésű, így ez természetes jelenség. Az segíthet, hogy minél több ruhával indítják el, annál kevésbé fog mozogni. Még egy megoldás, KOMFORT dobbal szerelt gépeknél az ajtóval szemben lévő dobbordát kell kicserélni egy nehezékkel ellátottra. Hagyományos dobbal szerelt gép esetén a lábakban lévő fékezőgyűrűt kell kicserélni. Ha a lábak már nagyon el vannak kopva, akkor a 4 lábat is tanácsos kicserélni.

A mosógép nem centrifugál

Sokan erre rögtön azt mondanák, hogy a programkapcsoló hibásodott meg. Ez az esetek kb. 10-15 %-ban igaz csak. Leginkább a tetőreteszek meghibásodása miatt nem indítja a centrifugálást, ugyanis ezek a kis reteszek zárják le a mosógép tetejét centrifugálásnál, hogy ne lehessen kinyitni, ha ez hibás, a gép nem centrifugál. Úgy lehet ellenőrizni, hogy ki kell kötni az áramkörből, és a két vezetékét direktre kötni. Ha így elindul a centrifuglálás, akkor új tetőreteszt kell beszerelni. Általában pár száz forint...
Ha nem ez okozza a hibát, akkor ellenőrizni kell a gép kondenzátorát, mely a mosógép hátlapjának eltávolítása után válik láthatóvá. Ez nem csak a centrifugát indítja, hanem a dob mozgását is mosásnál. Általában ez szokott még a hiba forrása lenni.

A mosógép nagyon hangos mosás közben

A készülék motorja nincs beállítva, ferde. A mosógép hátlapját el kell távolítani, majd a palástot is. Az ékszíjat levenni, majd a meghajtó motor hátsó két rögzítőcsavarját melazítani. A motor az alaplapra fog ereszkedni, ekkor kell a rögzítőcsavarokat meghúzni, visszahelyezni az ékszíjat, majd a palástot és a hátlapot.
Ha ez nem segít akkor sajnos a dobcsapágyak szorulnak cserére. A csapágyház a hajtásoldalon a 13-as csavar kicsavarása után, majd a 6+2 10-es csavar kicsavarása után az ékszíjtárcsával együtt távolítható el. Lehet kapni kompletten is csapágyházat, de házilag is fel lehet újítani. A HEO oldalon is ugyanígy kell eljárni, csak ott nincs középső 13-as csavar. A csapágyházak a vízkő miatt kissé nehézkesen, de leszedhetőek! A közdarabot is ki kell cserélni ilyenkor, ez kb. 100,-Ft-os alkatrész.

A mosógépből folyik a víz

Több féle meghibásodás lehetséges;
- A mosógép valamely vízszállító csövén repedés, szakadás keletkezett, ezt az elemet ki kell cserélni.
- A gépben a dob-szimeringek koptak el, melyek a csapágyházak kiszerelése után cserélhetőek, kb. 100Ft/db áron
- A gép szivattyújába ment tönkre a szimering.
Az eredeti  (EVIG, IMI, HANNING) szivattyúk esetén lehet benne külön is cserélni a szimmeringet, és nem kell az egész szivattyút cserélni. PLASET szivattyúk esetén az egész szivattyút ki kell cserélni.
- A szöszfelfogó szűrő nincs jól becsavarva, ki kell venni és alapos tisztítás után helyesen visszacsavarni.

 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)