Menü
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
óra
Indulás: 2009-01-04
 
Mosógép felújítása

Porszívóról már láthattunk teljes felújítást, most nézzük ugyanezt egy öreg mosógéppel.
Az alapgépet szintén a MÉH-telepről szereztem be, de akár az internetről is meg lehet vásárolni vagy körbekérdezni a családban van-e még valakinek.
Az alapgép egy 1982-es MINIMAT 65:Elég lelakott állapotban, és hibásan, de előbb utóbb hibátlan és gyári lesz.
Elsőként a mosógép burkolatát távolítjuk el. Először 6 csavar kicsavarása után a hátlapot vesszük le, majd a gép elé terítve egy nagy szőnyeget a gépet az első lapjára fordítjuk, és az alaplapon található 4 paláströgzítő lemezcsavart is kicsavarjuk. A gépet ezután visszaállítjuk a kerekeire. A palást ,,leereszkedik" a földre, majd kissé széthúzva egyszerűen előrefele eltávolítható. Most már láthatóvá vált a mosógép belseje.Elsőként az automatikai elemeket kell megvizsgálni, hogy látható-e rajtuk esztétikai sérülés. Ennek a gépnek a szivattyú tekercse volt leégve, ami látszott is, mivel a tekercs megfeketedett. A hibás alkatrész pótlása után próbamosást kell végeztetni a géppel. Ez azt jelenti, hogy palást nélkül 40 fokos mosásra beállítva bekapcsolni, és hagyni végigfutni a programot. Ha a készüléknek vannak még hibái, akkor azok most elő fognak jönni, mint ennek a MINIMAT-nak is, a HEO oldali szimering eresztett.

A próbamosás  után a gépet teljes mértékben szét kell szedni. Célszerű a csapágyházakkal kezdeni, amiket 6+2db 10'-es csavar rögzít, plussz az ékszíjtárcsa közepén a 13'-as csavar. A hajtásoldai csapágyház csak az ékszíjtárcsával együtt távolítható el. A csapágyházak a csavarok kicsavarása után már kihúzhatóak a helyükről. Egy kicsit nehézkes folyamat,  mivel az évek során rárakódott vízkő miatt szorulnak. Az ékszíjtárcsában lévő lyukba célszerű egy csavarhúzót helyezni, és finoman megütögetni, hogy könnyebben elváljon a dobtól. Ezután a vízbevezető rendszert kell eltávolítani kompletten, mely értelemszerűen adja magát, majd az automatikát kiszereleni. Ezután a fedélkeretet körben rögzítő 7'-es csavarokat kihajtani, így a fedélkeret leemelhető az üstről, majd a nyomógyűrűk eltávolítása után a mosódob kiemelhető. A fűtőszálak majd az őket helyükön tartó csavarok kivétele után az üst is kiemelhető a felépítményből. 

A csapágyházak házilag felújíthatók, szétszerelés és vízkőoldóban való elmosásuk és megtisztításuk után a gyárival azonos méretű új csapágyakat kell a helyükre ütögetni finoman, majd a szimeringeket a csapágyházakba nyomni. A szimeringeket jól ki kell tölteni zsírral, mivel ez fogja meggátolni, hogy a víz átfollyon a csapágyakba. 
A lábak felújítása igen egyszerű. Magát a rugós támaszt kompletten kell kiszerelni a lábnak a házából. Majd a felső végén lévő zégergyűrű levétele után darabokra szedhető. Alkatrészboltban kapható komplett, száras görgő. Ha a fékgyűrű nagyon kopott célszerű azt is kicserélni, mivel ez gátolja meg, hogy a gép centrifugálásnál erősen rázkódjon és a földhöz verje magát.  

A gép midnen alkatrészét el kell mosni vízkőoldóban! Egy ilyen elmosás után az alkatrészek olyanok lesznek, mintha újak lennének. A fűtőszálakat is bele kell állítani vízkőoldós üvegbe, és a fűtőszáltömítéseket is ki kell cserélni újakra! 
A szivattyú is felújítható, először is darabokra kell szedni, minden vízzel érintkező alkatrészét alaposan el kell mosni vízkőoldóban, majd a forgórész szintercsapágyait újrazsírozni, hogy ne legyen sikító hangja a szivattyúnak. Új szimeringet kell venni bele, ami minimális összeg...
Ezt kettéválasztva, jól kitöltve zsírral, majd összeillesztve kell a helyére berakni és összeszerelni a szivattyút. 

A gép vezérlése nem igényel különösebb törődést, ha nem volt vele probléma. Egy ecsettel a port nem árt eltávolítani az automatikai elemekről.

Ha midnen felújítható alkatrész el van mosva, ki van pucolva rendbe van téve, kezdődhet az összeszerelés...A felújított lábakkal ellátott felépítménybe belehelyezzük a mosóüstöt, majd a fűtőszálak rögíztő csavarjait. A csavarokhoz célszerű szilikont nyomni, hogy biztosan ne eresszen. Utána a fűtőszálak a helyükre tolhatók. A megtisztított mosódobot az üstbe helyezzük és a helyükre fogatjuk a nyomógyűrűket. ezután a fedélkeret gumitömítésére szilikont nyomunk, majd az üst peremére is, ami biztos biztos.... A fedélkeretet az üstre illesztjük, majd behajtjuk a körben lévő leszorító csavarokat. Arra érdemes figyelni, hogy a kezelőszervek alatti sínek fordítva legyenek és a csavarok feje alul legyen, ez azért előnyös, hogy ha egyszer dobot kell cserélni a gépben, akkor nem kell a vezérlést is kiszerelni, és az alatta lévő csavarokat kihajtani, elég csak ,,U" alakban, és a fedélkeret felnyitható.

 

Most a vezérlés beszerelése következik, a programkapcsolót, választókapcsolót, vízszintszabályzót rögzítjük, és minden vezetéket a helyére illesztünk, a fűtőszálakra, a motorra a csatlakozót és a földelést, és a szivattyúra. Minden földelést a helyére kell csatlakoztatni, mert földelés nélkül életveszélyes a készülék! Végül a vízbevezető rendszert szereljük a helyére, amit előtte alaposan megtisztítottunk, elmostunk vízkőoldóban, majd a mágnesszelep vezetékeit illesztjük a helyére.

Ezzel a készülék műszakilag fel van újítva, használatra készen áll, azonban kívülről még mindig ronda, rozsdás, karcos...

Akkor következhet a külső burkolatok felújítása, ami a fedéllemezt, a palástot és a hátlapot foglalja magába. Első lépésként midnen elemről kívül-belül  a régi festéket le kell maratni a kereskedelemben kapható kromofággal. Ezután láthatóvá válnak az egyes horpadások, rozsdafoltok.A horpadásokat gumikalapáccsal ki kel kalapálni, és ,,javítótapasz"-al kijavítani, a rozsdafoltokat rozsdamaróval lekezelni, majd lecsiszolni.
A burkolatot porfeső műhelyben fényezték újra, minden elemet kívülről belülről, tartós, jó minőségű festékkel. A komplett festés ára 1.800,-Ft volt.

Majd a palástot a gépre szereljük a hátlappal együtt. A fedelet összeszereljük, majd a gépre rögzítjük a zsanérokkal. Ezzel elkészült a hibátlan gyári állapotú MINIMAT 65 mosógép:

 

 

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints