Menü
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
óra
Indulás: 2009-01-04
 
Mosógép felújítása

Porszívóról már láthattunk teljes felújítást, most nézzük ugyanezt egy öreg mosógéppel.
Az alapgépet szintén a MÉH-telepről szereztem be, de akár az internetről is meg lehet vásárolni vagy körbekérdezni a családban van-e még valakinek.
Az alapgép egy 1982-es MINIMAT 65:Elég lelakott állapotban, és hibásan, de előbb utóbb hibátlan és gyári lesz.
Elsőként a mosógép burkolatát távolítjuk el. Először 6 csavar kicsavarása után a hátlapot vesszük le, majd a gép elé terítve egy nagy szőnyeget a gépet az első lapjára fordítjuk, és az alaplapon található 4 paláströgzítő lemezcsavart is kicsavarjuk. A gépet ezután visszaállítjuk a kerekeire. A palást ,,leereszkedik" a földre, majd kissé széthúzva egyszerűen előrefele eltávolítható. Most már láthatóvá vált a mosógép belseje.Elsőként az automatikai elemeket kell megvizsgálni, hogy látható-e rajtuk esztétikai sérülés. Ennek a gépnek a szivattyú tekercse volt leégve, ami látszott is, mivel a tekercs megfeketedett. A hibás alkatrész pótlása után próbamosást kell végeztetni a géppel. Ez azt jelenti, hogy palást nélkül 40 fokos mosásra beállítva bekapcsolni, és hagyni végigfutni a programot. Ha a készüléknek vannak még hibái, akkor azok most elő fognak jönni, mint ennek a MINIMAT-nak is, a HEO oldali szimering eresztett.

A próbamosás  után a gépet teljes mértékben szét kell szedni. Célszerű a csapágyházakkal kezdeni, amiket 6+2db 10'-es csavar rögzít, plussz az ékszíjtárcsa közepén a 13'-as csavar. A hajtásoldai csapágyház csak az ékszíjtárcsával együtt távolítható el. A csapágyházak a csavarok kicsavarása után már kihúzhatóak a helyükről. Egy kicsit nehézkes folyamat,  mivel az évek során rárakódott vízkő miatt szorulnak. Az ékszíjtárcsában lévő lyukba célszerű egy csavarhúzót helyezni, és finoman megütögetni, hogy könnyebben elváljon a dobtól. Ezután a vízbevezető rendszert kell eltávolítani kompletten, mely értelemszerűen adja magát, majd az automatikát kiszereleni. Ezután a fedélkeretet körben rögzítő 7'-es csavarokat kihajtani, így a fedélkeret leemelhető az üstről, majd a nyomógyűrűk eltávolítása után a mosódob kiemelhető. A fűtőszálak majd az őket helyükön tartó csavarok kivétele után az üst is kiemelhető a felépítményből. 

A csapágyházak házilag felújíthatók, szétszerelés és vízkőoldóban való elmosásuk és megtisztításuk után a gyárival azonos méretű új csapágyakat kell a helyükre ütögetni finoman, majd a szimeringeket a csapágyházakba nyomni. A szimeringeket jól ki kell tölteni zsírral, mivel ez fogja meggátolni, hogy a víz átfollyon a csapágyakba. 
A lábak felújítása igen egyszerű. Magát a rugós támaszt kompletten kell kiszerelni a lábnak a házából. Majd a felső végén lévő zégergyűrű levétele után darabokra szedhető. Alkatrészboltban kapható komplett, száras görgő. Ha a fékgyűrű nagyon kopott célszerű azt is kicserélni, mivel ez gátolja meg, hogy a gép centrifugálásnál erősen rázkódjon és a földhöz verje magát.  

A gép midnen alkatrészét el kell mosni vízkőoldóban! Egy ilyen elmosás után az alkatrészek olyanok lesznek, mintha újak lennének. A fűtőszálakat is bele kell állítani vízkőoldós üvegbe, és a fűtőszáltömítéseket is ki kell cserélni újakra! 
A szivattyú is felújítható, először is darabokra kell szedni, minden vízzel érintkező alkatrészét alaposan el kell mosni vízkőoldóban, majd a forgórész szintercsapágyait újrazsírozni, hogy ne legyen sikító hangja a szivattyúnak. Új szimeringet kell venni bele, ami minimális összeg...
Ezt kettéválasztva, jól kitöltve zsírral, majd összeillesztve kell a helyére berakni és összeszerelni a szivattyút. 

A gép vezérlése nem igényel különösebb törődést, ha nem volt vele probléma. Egy ecsettel a port nem árt eltávolítani az automatikai elemekről.

Ha midnen felújítható alkatrész el van mosva, ki van pucolva rendbe van téve, kezdődhet az összeszerelés...A felújított lábakkal ellátott felépítménybe belehelyezzük a mosóüstöt, majd a fűtőszálak rögíztő csavarjait. A csavarokhoz célszerű szilikont nyomni, hogy biztosan ne eresszen. Utána a fűtőszálak a helyükre tolhatók. A megtisztított mosódobot az üstbe helyezzük és a helyükre fogatjuk a nyomógyűrűket. ezután a fedélkeret gumitömítésére szilikont nyomunk, majd az üst peremére is, ami biztos biztos.... A fedélkeretet az üstre illesztjük, majd behajtjuk a körben lévő leszorító csavarokat. Arra érdemes figyelni, hogy a kezelőszervek alatti sínek fordítva legyenek és a csavarok feje alul legyen, ez azért előnyös, hogy ha egyszer dobot kell cserélni a gépben, akkor nem kell a vezérlést is kiszerelni, és az alatta lévő csavarokat kihajtani, elég csak ,,U" alakban, és a fedélkeret felnyitható.

 

Most a vezérlés beszerelése következik, a programkapcsolót, választókapcsolót, vízszintszabályzót rögzítjük, és minden vezetéket a helyére illesztünk, a fűtőszálakra, a motorra a csatlakozót és a földelést, és a szivattyúra. Minden földelést a helyére kell csatlakoztatni, mert földelés nélkül életveszélyes a készülék! Végül a vízbevezető rendszert szereljük a helyére, amit előtte alaposan megtisztítottunk, elmostunk vízkőoldóban, majd a mágnesszelep vezetékeit illesztjük a helyére.

Ezzel a készülék műszakilag fel van újítva, használatra készen áll, azonban kívülről még mindig ronda, rozsdás, karcos...

Akkor következhet a külső burkolatok felújítása, ami a fedéllemezt, a palástot és a hátlapot foglalja magába. Első lépésként midnen elemről kívül-belül  a régi festéket le kell maratni a kereskedelemben kapható kromofággal. Ezután láthatóvá válnak az egyes horpadások, rozsdafoltok.A horpadásokat gumikalapáccsal ki kel kalapálni, és ,,javítótapasz"-al kijavítani, a rozsdafoltokat rozsdamaróval lekezelni, majd lecsiszolni.
A burkolatot porfeső műhelyben fényezték újra, minden elemet kívülről belülről, tartós, jó minőségű festékkel. A komplett festés ára 1.800,-Ft volt.

Majd a palástot a gépre szereljük a hátlappal együtt. A fedelet összeszereljük, majd a gépre rögzítjük a zsanérokkal. Ezzel elkészült a hibátlan gyári állapotú MINIMAT 65 mosógép:

 

 

Egy blog rólam, velem, mert szeretek ide írni. Ðzsí. *** Augusztus 25-én PlayDay, azaz játéknap sok-sok nyereménnyel! :)    *****    Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE