Menü
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
óra
Indulás: 2009-01-04
 
Mosógépek

Magyarország legmeghatározóbb mosógép típusai 1977 és 1998 között a HAJDU automaták voltak. A legelső gépeken még félprogram se volt, idővel fejlődtek, újultak, az utolsó szériás gépek centrifugálásnál már nem ugráltak, kétszer centrifugáltak ...stb. Megbízhatóságuk egyszerűségükben, és javíthatóságukban rejlik. Progkramkapcsólójukat 20-30 évre tervezték, de valószínűleg -odafigyeléssel- még többet is kibír. A kevés kopó alkatrész miatt javításuk egyszerű és olcsó, nem úgy mint a manapság gyártott gépek... 
Minden körülmények között sokkal jobban megéri egy HAJDU mosógép javítása, mint egy mai ,,játék" mosógépé!

MINIMAT 65

A legelső automata mosógép a HAJDU MINIMAT 65 volt. Gyártását 1977-ben kezdte meg a Hajdúsági Iparművek a Német AEG Lavamat licensze alapján.
AEG Lavamat:A készülék 65 cm magas, ezért a konyhapult alá építhető volt, így csak a gép palástjának ellülső része volt látható. A ,,nagytestvére" a HAJDU MIDIMAT 85 abban tért csak el, hogy mivel 85 cm magas volt, így a konyhapulttal megegyező nagyságú volt.
Ezeken, az első gépeken nem volt még 1/2 töltet lehetőség, és nem tudtak ,,E" mosás funkciót.

 

A HAJDU MINIMAT 65 mosógépeket 3 típusjelzéssel látták el:

730.2 - megjelenésének éve: 1977
730.7 - megjelenésének éve: 1979
730.71 - megjelenésének éve: 1980

 

A 730.2 és 730.7 típusok 3db 950W-os fűtőbetétet tartalmaztak, melyekből 1db-ot az eladás előtt le kellett kötni, hogy a gépet az itthon szabványoknak megfelelően lehessen üzemeltetni, és csak 10A legyen az áramfelvétele, nem pedig 16A.
A készülékeket AKO felhúzós programkapcsolóval és 4 állású programválasztó kalpcsolóval látták el. 
Főmotorjuk IMI, hőfokszabályzójuk 
kapilláris, készülhettek IMI és AEG (HANNING) szivattyúval.

A HAJDU MINIMAT 65 megnevezésű automata mosógépeket 1986-ig gyártotta a Hajdúsági Iparművek. Létezett MINIMAT 65 Komfort is.

HAJDU MINIMAT 65:


A MIDIMAT 85 megnevezésű gépeket 3 típusjelzéssel látták el:

740.2 - megjelenésének éve: 1977
740.7 - megjelenésének éve: 1979
740.71 - megjelenésének éve: 1980

A készülékek mindenben megegyeztek a MINIMAT 65-ös géppel, ugyanolyan alkatrészekkel voltak szerelve, egyedüli különbség a magasság volt köztük.

Energomat

Később jelent meg csak az Energomat mosógép, mely szintén 2 méretben volt kapható, 65 és 85cm-es magasságban. Itt már alkalmazták a 1/2 töltetet és az ,,E" funkciót. Amikor a készülék ,,E" üzemmódban működik, akkor a készülékben csak az egyik fűtőbetét üzemel, viszont a gép hosszabb idejű növelt mosóhatású reverzálást végez, ezzel energiát takarítva meg.
Az első gépek zöld színű fedélkerettel és gombokkal voltak szerelve, később terjedtek el a homokszínű elemek, majd a barnák, végül a '90-es években már csak fehér műanyag elemekkel szerelték a gépeket. Nagyon masszív NDK-ban gyártott AKO típusú programkapcsolójuk -szinte- tönkretehetetlen volt. Az használat miatt egyes kapcsolóknak a felhúzása válik nehézkessé, de ez könnyen orvosolható.
Az alapgép típusa: 750

Majd 1984-ben megjelent egy újítás, az úgynevezett ,,KOMFORT" típusú betöltőnyílással szerelt dob, mely a mai gépek dobjára hasonlít, a dob két szárnya szétnyílik, így kényelmesebb a gépbe a ruhát belepakolni, mivel nem kell arra figyelni, hogy esetleg a dob mellé esik egy kisebb ruhadarab, mint a levehető, ovális tetejű dobnál.

A KOMFORT dobbal ellátott gép (Energomat-Komfort) típusa 750.2:


Zöld:


Homokszínű:


Barna:

 Fehér:


Energomat 85: 
(Típus: 760.01)Energomat 560 / KOMFORT 560

1985-ben jelent meg az Energomat 560 és Komfort 560 típusjelzéssel ellátott gép. A különbség a vezérlésében van, itt a gép reverzálása is megváltozott, s a programkapcsoló egyes kivezetéseit is fix vezetékkel forrasztva kötötték össze. A gép a választókapcsoló 0-ról való elfordításával indítható. A készülék gombjai is megváltoztak. Egyes gépek több mosás esetén, néha kihagyják a centrifugálást, mivel a bekötésnek köszönhetően, az intenzív reverzálás miatt a motorja túlmelegszik, és a hővédelem tiltja a centrifugát. Centrifugálásnál elég ,,mozgékonyak", mivel szivattyúzás alatt nem reverzálnak eleget, így a ruha elég egyenetlenül oszlik el.
Típusjelzése:
Energomat 560 - 751
Energomat-Komfort 560 - 751.1
Energomat 560 (1987):

Energomat-Thermal

1983-ban jelent meg a THERMAL gép.
Előnye, hogy előre felmegelített víz befogadására is képes, így nem kell magának felmelegíteni, ezzel is energiát takarítva meg. A gép hidegvizes hálózatra is köthető, ilyenkor mindkét csatlakozót hidegvizes csapra kell bekötni. Az esetleges melegvíz kimaradás esetén is teljesértékű mosógépként használható, mivel a gépbe épített fűtőszálak a nagypontosságú TUNGSRAM hőmérsékletszabályzó elektronika segítségével a kívánt hőfokra melegítik a vizet. A túlságosan meleg vizet pedig hidegvíz hozzákeverésével tudja a kívánt hőmérsékletűre beállítani. A gép 30C*,40C*,60C*,90C* -os programokat tud.
Az akkori mosógépekhez képes nagy előnye, hogy egy programban kétszer centrifugált. Egyszer az V. öblítés előtt 20 másodpercig, majd az V. öblítés után 5 percig, végül ruhafellazító üzemet végez, így a ruhák kevésbé gyűrötten kerülnek ki a dobból.
Az első hideg-melegvizes gépek (770, 770.1) AKO Thermal programkapcsolóval voltak szerelve.
Később, 1987-től az Eneromat-Thermalok-ba EATON-B típusú programkapcsolót szereltek.
Ezeknek a gépeknek (770.5, 770.6) az volt az érdekessége, hogy a motor szinte egyfolytában reverzált, a dob állandó mozgásban volt, a szünetek kb. 1 másodpercesek voltak.
Mivel akkoriban jött be a piacra az EATON (francia) programkapcsoló, eléggé kísérleti stádiumban volt. A legelső gépekben a gyorslépésű tárcsa is fehér volt, ez volt az EATON-A kapcsoló, később lett csak zöld (EATON-B).
Sajnos sok gép amit ebben az időszakban gyártottak meghibásodott, az EATON programkapcsoló kigyulladt, rosszabb esetben az egész fedélkeret lángra kapott.

770.6 (1987) - kigyulladt a programkapcsoló:


Az 1990 után gyártott Energomat-Thermal-okba és Thermal-Komfort-okba már újfajta EATON-C programkapcsoló került. Itt a gyorslépésű tárcsa fehér, a lassúlépésű tárcsák (az oszlop) pedig kék színű.

A '80-as években sok gépet színes burkolatokkal szereltek, melynek az elsődleges célja az volt, hogy a gép konyhabútorba való beépítésekor ne tűnjön ki a többi elem közül. Létezett narancssárga, zöld, krémszínű, és karamellszínű.

Narancssárga:

Zöld:

Krémszínű:

Karamellszínű:EATON-A típusú programkapcsolót csak nagyon ritka gépekbe, az első szériás Energomat Thermal-okba építettek. 

Thermal gép:
(AKO-Thermal):


(EATON-A):


AKO Thermal programkapcsoló:


EATON-B programkapcsoló:


TUNGSRAM elektronikus hőmérsékletszabályzó:

energo Lux

A '90-es évektől már Energo LUX néven lehetett kapni a gépeket. Néhány különbség felfedezhető az Energo LUX és Energomat gépek között:
- Az Energo LUX gépek alaplapjára volt szerelve egy kb. 13-15kg-os nehezék, így mivel az elődeiknél nehezebbek voltak, kevésbé mozogtak.
- Az Energo LUX gépek lábaiban a görgők szárai hosszabak voltak mint az Energomatnál, így a gép magasabban volt, nem csaphatta magát a földhöz centrifugálásnál, úgy mint az Energomat.
- Az Energomattal (750) ellentétben (kivéve 751 és 751.1) az Energo LUX-ot nem a programkapcsoló felhúzásával lehet indítani, hanem a programválasztó kapcsoló ,,0"-ról való elfordításával, mint az Energomat-Thermal-t.

Az első időszakból való energo Lux-ok két db. tetőretesszel voltak ellátva, úgy mint az elődjük, az Energomat. 1994-től már áttértek az ,,egyreteszes" megoldásra, mivel az előnyösebbnek bizonyult. A gépnek a tetőhorga előtt helyezkedik el a 3 kivezetéses tetőretesz, s ennek köszönhetően az egyreteszes gépek még ,,nyugodtabbak" voltak centrifugálásnál, mivel a motor fokozatosan gyorsult fel a centrifugálási fordulatszámra, így a ruhanemű is egyenletesebben tudott eloszlani. Az egyreteszes gépek nyitófüle fix, ezért sajnos sok el is tört.

Az energo Lux gépekbe építhettek HANNING, EVIG és (sajnos) Plaset szivattyút is. Az utóbbi azért nem a legjobb, mivel ennek az Olasz szivattyúnak az üzemi vízszállítása -csak- 22 liter/perc, ami különösen centrifugálásnál hátrányos, mivel nem tudja elég gyorsan üríteni a kicentrifugált vizet, így az egy kis ideig a gépben locskolódik, s sok esetben a fedélen ki is csapódik, ami pedig a fedéllemez fényezésének idő előtti megkopásához vezet.

Az energo Lux KOMFORT dobbal ellátott gépeibe a betöltőnyílással szemben gyakran alkalmaztak ellensúlyos dobbordákat, ami a centrifugálásnál fellépő rázkódást hivatott csökkenteni. A ,,KOMFORT nyílás" súlyát próbálták ellensúlyozni vele.

Ugyanúgy készült belőlük THERMAL és hidegvizes változat is mint az Energomat-ból. 

Az utolsó években gyártott hidegvizes energo Lux gépekben is EATON programkapcsolók voltak.


energo Lux THERMAL-KOMFORT:


energo Lux THERMAL:


energo Lux (hidegvizes EATON, 1997):


EATON-C programkapcsoló:Újfajta (hidegvizes) EATON programkapcsoló:


Minimat 560 / Minimat-Komfort 560

Érdekességük, hogy hidegvizes gépek, mégis EATON típusú programkapcsolót alkalmaztak bennük. 1990-ig EATON-B, majd 1991-től már EATON-C típusú kapcsoló került a gépekbe. Viszont az újítás bevezetésekor nem vették észre, hogy az összes 751.7 és 751.8 ,,hibás" mivel a vezérlés úgy volt bekötve, hogy a gép szivattyúzás alatt nem reverzált, így amikor elindult a centrifuga, a nem egyenletesen eloszlott ruhanemű a dob egyik oldalába került, és a gép durva mozgásához vezetett. Sokszor a gép a földhöz csapkodta magát, s így eltört a fedélkeret. A helyes bekötést később kiadta a gyár.
751.8 (1991):Centri Lux


Exportra készült egy elég ritka gép is ,,Centri Lux" néven, ami -a bekötésének köszönhetően- szépen lassan, fokozatosan indítja a centrifugát, így a ruha jobban eloszlik a készülék dobjában, ezért a gép nem csapja magát a padlóhoz. 

Centri Lux:
Sajnos sok HAJDU automata mosógép azért lett kidoba/kivéve a használatból, mert kíméletlenül használják őket, mondván: ,,Mindent kibír...'' Ez igaz is lenne, de szükséges ápolni és karbantartani. Sajnos találkozni olyan géppel is aminek újkora óta pl. még a szűrőjét se tisztították ki. Gyakori hiba még az is, hogy hibás lábakkal és fékgyűrűkkel használják a gépet, így centrifugálásnál teljesen ,,megvadul" csapkodja magát a földhöz, aminek következtében széttörik a gép felső fedélkerete.
Ha pl. a dob-közdarab kikopik (HEO oldal) akkor idővel a hajtásoldalon szétrepedhet a dob, vagy meglazul a tengelye.
Tanácsos a gépet legalább 2 évente átnézni, és egyes alkatrészeket mindenképpen kicserélni/kicseréltetni. Pl. a szimeringeket, dob-közdarabot, fűtőszáltömítéseket. A fűtőszálakat és a vízsugártörőt is tanácsos vízkőmentesíteni. Ezek minimális pénzért elvégezhető javítások (kb. 1000,-Ft-ból) de a gép életét jelentősen meghosszabbítják. Meg persze fél évente kipucolni a szűrőjét!

 

 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)